20110615

UPDAAAAAAAAAAAATE!

okej det ni har missat är följande:
  • vi for till Summer palace
  • vi for till Ming gravarna
  • vi for till jademuseeum
  • vi for till muren
  • vi for till silkmuseeum
  • vi for till flygplatsen i beijing
  • vi kom till seoul
Summer palace, för er som inte vet det, är den största parken i Beijing, det är en stor stor sjö som heter Kunming lake (det tyckte vi var roligt) det är iaf The dragon Ladys sommar palats, the dragon lady var en kejsare som tydligen inte var super omtyckt. hon gjorde konstiga saker som att förbjuda alla grodor i hela parken, så än idag så finns det inga grodor där utan det finns folk som jobbar med att se till att hålla dom borta.

vi for dit själva för vi orkade inte riktigt fara på en tour där, det är ju som bara en park, utan vi gick omkring lite istället, tittade, njöt av det fina vädret, köpte lite bär och satte os på en gräsfläck vid en å under ett träd och myste innan vi begav oss därifrån för att möta upp Mike ( en australiensk kille som vi lärde känna där) vi hade nämligen bestämt att vi skulle fara och äta Beijing duck på ett av de finaste resturangerna i Beijing, det var lite coolt faktiskt.
här får ni lite bilder!




Så näst sista dagen i Beijing bokade vi tour som tog oss lite överallt, första stoppet var The Ming tombs. det är ett rätt så stort ställe där en massa kejsare var bregravda, vi for till den största av dem, där beijings första kejsare ligger begravd. han var en sån där cool kille som dödade sin borsson för att få bli kejsare, men trots detta så gillar kineserna honom för det var tack vare honom som den förbjudna staden byggdes eller nått sånt.

först kom vi till ställe med en stor staty och massa smycken och tjosan och lyssnade snällt på vad guiden hade att säga, det var sådär halvcoolt, sen gick vi in i ett ställe som hette spökstaden eller spöktornet eller nått, det var mkt coolare, han berättade om att det ligger, utöver kejsaren och hans fru, 100 andra kroppar här, nämligen en massa dudes som offrade sig när kejsaren dog för att kunna försvara honom i nästa liv eller nått sånt.

men saken med det här var att när vi gick in gick vi runt en port och när vi skulle igenom var vi tvungen att "tvätta oss" annars skulle spökerna följa med oss ut och göra oss sjuka och grejjer, ascoolt att höra massa sånna berättelser. det sägs också att om du tar en kvist från spökstaden som kommer hela din familj att dö. kul va, så inte sno grenar därifrån.
BILDER!!!


(vågade inte ta kort innanför den porten)


efter detta for vi till Jademuseet och fick se hur man gör för att göra alla dessa jade smycken och figurer, sen fick vi lära oss se skillnad på äkta och fake jade, vi fick shoppa lite och sen äta en helt magisk lunch, fanns massa colla saker men glömde som att ta kort, men här har ni det vi lyckades få med iaf


(före och efterbild på en generationsboll eller vad man nu ska kalla det, en familje sak tjosan.)

Nu hade det då blivit til för muren. det var väldigt varmt på dagen så vi var lite oroliga, men som tur var så blåste det en massa så det var väldigt behagligt, minus att man såg störd ut på fanbilderna för håret bara flög överallt, men vi gick iaf längst Ba da ling (den mest kända delen av muren) tog massa bilder och sen gik vi tillbaka till bussen, det är som coolt att ha varit där och det var helt sjukt fin utsikt men som svårt att skriva om det för...vi gick som mest på en mur...och tittade runt...men det var absolut en upplevelse.
bilder!!













touren avslutades med en trip to the silkmuseeum, där fick vi se hur som gör sidentäcken, fick även testa själv, det var faktiskt sjukt coolt, och sen fick vi titta på massa fina kläder och höra lite ointressant info, men det var som ganska trevligt ändå :) tog inga bilder där dock, men ja, från halv 8 till 5 gjorde vi då allt det här, rätt så lyckad dag måste jag säga.

Ja justja. Detta är förresten Patric


våran Guide. han var väldigt duktig på engelska och visste mkt om det han pratade om....vi vet även väldigt mkt om Patric, eftersom 80% av vad han pratade om var...tjaa..Patric

så vi tänkte dela med oss av våra nya kunskaper om denna väldigt underhållande man.

han har jobbar som guide i 2 år, tjänar 2000 RMB i månaden, men om man jobbar längre så kan man tjäna ännu mer, det vill han gärna. han spelade poker förr, det gillar men, men han gillar inte att förlora pengar, därför har han ett armband med någon figur som ska skydda honom. han har en en flickvän och spenderar mycket pengar på henne och på hennes mamma. han vill ha en bil men måste lägga pengar på sin flickvän för hans mamma vill ha barnbarn.

ptric undrade varför han var så smal! så han gick till två sjukhus för det första visste inte, det andra sa att när han gifter sig kommer han bli tjock. men det tror han itne på för hans flickvän är dålig på laga mat.

han vill starta sin egen firma eftersom han har kontakter i filipinerna och vill också starta ett eget cabelcar företag, men det får han itne för staten. 

han hette först Jason men bytte för hans kompis hette patric och han ville heta likadant. han berättade mkt om hans vänner också men dom var inte riktigt lika intressanta. 

Han bor också i summer palace ( egentligen bor han utanför men han sa alltid "i live at summer palace") något vi fann underhållade.


Ber förresten om ursäkt. vi har tydligen ljugit för er alla. vi var inte alls i den förbjudna staden. för som Patric sa
"Two weeks before, the forbinnen city was stolen"

kines engelska är otroligt underhållande ibland :P han menade såklart att förbjudna staden hade blivit avstulen lite saker, men hans sätt att formulera sig på vr mkt roligare så vi kör på den!

på kvällen chillade vi med tre britter och två koreaner som vi lärt känns kvällen innan och hade det sjukt mysigt, och det var lite extra värt att ha träffat koreanerna eftersom en av dessa ska tillbaka till seoul idag och ska möta upp oss imorn och visa oss staden, så vi ska få se seoul på det koreanska viset! längtar!!!

nu till våran mindre lyckade del av resan....tisdag morgon spenderades på en marknad med pojkarna nämda ovan, och klockan halv 3 begav vi oss till Beijing Airport, vi tog oss dit med god marginal och kände att, jaa...det här blir super!. vi får våra biljetter utan problem men när han skannar våra stora väskor börjar det pipa och han ber oss stiga in bakom "disken"...tydligen så får man inte ha med sig tändare till sydkorea, men det var lugnt, vi oppnade väskorna, grävde runt lite och sen var den saken ur världen. (men nog hann man bli lite rädd när det började lysa rött, pipa och han kallade på chefen)

efter det tog vi oss smärtfritt till våran gate och väntade tålmodigt på vårat plan, vi var incheckade och klara klcokan 4 och boarding var halv 6, så vi var som nöjda, vi hade köpt lite mat så vi satt och åt och väntade. när klockan blev halv 6 gick vi på planet....sen satt vi där....och väntade....och väntade...sen började det regna....då började planet röra sig lite....men dom sa i högtalarna att på grund av vädret kan vi inte lyfta just nu...en timme gick...det började regna mer....en timme till gick, det började blixtra och åska en massa. så dom bad om ursäkt och sa " ni måste gå av planet och vänta i gaten tills vidare"....vi gick dit....och vi väntade....och väntade....och väntade...efter 6 timmar hade det slutat blixtra och vi kunde boarda igen, sen fick vi vänta i kö i ca en timme SEN tog vi oss alltså till seoul!
(vi hade dock ett litet äventyr på flygplatsen där vi tog oss in i en övergiven butik och letade ett eluttag, vi fann det faktiskt tillslut!och tog tusen bilder....här är 6 av dem )


vi skulle varit där klockan 9 på kvällen....vi var framme klcokan 3 på morgonen...men det hade typ inte gjort så mkt...om det inte hade avrit så att tågen inte går så tidigt så vi var fast på flygplatsen till halv 6....så...vi hade inte sovit nått under denna natt, vi tar oss tillslut på tåget hoppar av på rätt station, tittar på den enkla kartan vi har som ska leda til hostellet och börjar gå, det skulle ta 2 minuter typ....efter en halvtimme inser vi att vi är vilse....men det var bara att gå och tillslut hittade vi rätt, seoul är inte stort, men det är komplicerat, massa konstiga vägar överallt. men väl på hostellet så märker vi att det alltså inte finns någon reception.....inte heller någon som jobbar där....efter att ha väntat en timme säger en gäst att vi bara borde gå och ta en säng så löser vi det sen. vi tycker det låter smart idee och går upp, klockan 11 tycker vi att vi sovit nog, börjar göra oss klara. vi hade då bestämmt att nej vi vill inte stanna här, finns bara två toer och ingen reception och det känns mest som någons hus, inte ett hostel. men så kommer en av dom som jobbar upp och säger "hejsan, jag heter DJ, kom ner så äter vi lunch tillsammans!" så sätter sig alla gästerna (typ...10 pers) runt ett bord och äter hemmagjord koreansk mat och sitter och pratar och har trevligt. så aah, det är lite som att bo hemma hos någon, men vi gillar det som ändå, så vi stananr nog iaf ett par dagar till, sen får vi se hur vi gör :)

ja nu har jag slut saker att berätta om, idag har vi bara varit ute och gått och suttit på ett café, och ikväll ska vi bara sova, så ha det så bra så hörs vi en annan dag! puss
Sofia

Kommentarer
Postat av: mamma Maria

Tänk vad mkt ni får uppleva- både mysigt och intressant verkar ni ha. Hoppas att vistelsen fortsätter att vara bra, snart sommarlov för mig!:)

Kramar till er båda!

2011-06-15 @ 17:01:25
Postat av: helen

underbara ögonblicksbilder.

tack för att jag får möjlighet att dela dem med er.



vilken personlig guide ni fick, mest på gott väl..?!

han tyckte säkert att han hade tur som fick guida er, ni som är sötast och charmigast i hela världen. ;)



och bilderna från muren; jag tänkte direkt på de fantastiska scenerna från sagan om konungens återkomst när de tänder eldarna längs med bergslandskapet. (hmm ska ta och se om filmen tror jag..)



alltså, nu önskar jag bara ett inlägg (med bilder!) om hur ni nästlar er i till killarna i SJ.

det ska väl ändå inte vara sååå huvva svårt. 8)

håller tummarna



kram på er!

2011-06-15 @ 17:30:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0